De watertoren

Een van de twee fraaie watertorens die Breda rijk is, is in 2001 door adviesbureau SOAB betrokken als kantoor. Deze bijzondere plek onderstreept het karakter van SOAB: een locatie met lef, met gevoel voor behoud van het oude en met innovatief oog voor het nieuwe.
De toren is gebouwd in de vroege jaren ’30 van de vorige eeuw in de nieuwe wijk Belcrum. Het voor die tijd luxueuze bouwwerk riep de vraag op of er wel genoeg rekening was gehouden met “den nood van dezen tijd”. Maar de toren diende “een voornaam accent te vormen in het silhouet van Breda”. Zorgvuldig gekozen materialen onderstrepen de zorg voor een esthetisch verantwoord beeld in de stijl van de Amsterdamse School.

De toren is 42 meter hoog en bevat met 1450 m3 het grootste torenreservoir van Nederland. De toren is geopend op 29 augustus 1935 en in bedrijf geweest tot eind 1994. In 2000 heeft SOAB in eigen beheer de transformatieplannen opgesteld en onder eigen begeleiding en architectuur laten uitvoeren. De transformatie is in 2001 opgeleverd. Vanaf dat moment biedt de toren onderdak aan de activiteiten van SOAB en diverse andere jonge en inspirerende bedrijven.

Geïnteresseerd in feiten en cijfers over de toren, ga dan naar: Een watertoren in de Belcrum.

Wil je weten of de toren jou ook een inspirerende werkplek of vergaderplek kan bieden, ga dan naar “werken in de toren“.

Van de toren is een bouwplaat gemaakt, die je hier kunt bestellen. Je kunt de bouwplaat hier ook downloaden:

Er is ook een mooi handgetekend boekje van de toren gemaakt met teksten en tekeningen van illustrator Irma van Osch. Het boekje gaat in op de geschiedenis en werking van de watertoren, transformaties in het interieur (verbouwing door SOAB), transformaties in de infrastructuur en transformaties in de activiteiten (vroeger en nu SOAB er zit). Dat boekje kun je hier downloaden.

Een kijkje nemen op de begane grond? Dan maak een afspraak voor een vergadering of bijeenkomst in de Oude Pompkamer of het Onderwater, op de vierde verdieping.

Geinteresseerd in een rondleiding? Dat kan op aanvraag of tijdens andere activiteiten in en rond de Belcrumwatertoren. Kijk op de site naar regelmatige rondleidingen tijdens activiteiten als de Bredase Cultuurnacht (laatste weekend van januari) en Open Monumentendagen (eerste weekend van september) of neem contact op. Zie www.openmonumentendagbreda.nl

kaftboekje